Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler gör uppror mot Westmannaturism

Publicerat onsdag 1 februari 2006 kl 13.37

Nu gör allt fler kommuner i länet uppror mot handläggningen av stiftelsen Westmannaturisms verksamhet, och vill stoppa sina betalningar till stiftelsen.

Kommunledningen i Norberg stoppar utbetalningarna till Westmannaturism, och Fagersta och Heby är inne på samma linje.

Orsaken är att de inte vill betala för skötseln av Ängsö naturreservat i Västerås.

Andra kommuner avvaktar fredagens styrelsemöte med organisationen Västmanlands Kommuner och Landsting, VKL, där frågan om den framtida turistorganisationen ska diskuteras.

År 2006 skulle bli det sista verksamhetsåret för Westmannaturism. De ekonomiska bidragen från landstinget och länets elva kommuner har kraftigt minskat, och från och med nästa år skulle en ny organisation ta hand om marknadsföringen av länet.

Men förslaget till ny organisation har rönt allvarlig kritik från många remissinstanser, och som spiken i kistan hävdade revisorerna att Westmannaturism inte ska ägna sig åt marknadsföring av länet - utan enbart vårda naturområden i länet.

Då gick VKL:s ordförande Åke Hillman in med ett förslag om att de redan nu tar över turistverksamheten; då med en organisation lik den som kritiserats under remissrundan.

Detta har fått kommunalråden i Fagersta och Norberg att stoppa fortsatta utbetalningar till Westmannaturism. Man konstaterar att det inte kan vara länets kommuners sak att finansiera naturreservat i Västerås, eftersom Ängsö är det enda reservat som stiftelsen idag har kvar.

Många andra kommuner i länet är inne på samma spår, men avvaktar något beslut tills fredagens styrelsemöte med VKL är över.

Men mycket talar för att Westmannaturism helt upphör med att kräva kommunerna på ekonomsika bidrag, och överlåter det på den nya organisationen inom VKL som tar över turismverksamheten.

Sedan återstår att se om man på fredag blir överens om att kommunerna i länet ska bidra med stöd till den organisation som man varit mycket kritisk till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".