Smitta på skola i Västerås

(Uppdaterad version 14.45)

Två högstadieelever på Skiljeboskolan i Västerås har insjuknat i en ovanlig infektion, och vårdas nu på Centrallasarettet i Västerås.

Fritidsgårdarna på Bjurhovda och Skiljebo håller stängt resten av veckan på grund av smittorisken.

Från barnkliniken på Centallasarettet informerar man att de smittade ungdomarna mår under omständigheterna väl och det är ingen fara för deras liv.

Infektionen orsakas av den så kallade meningokock-bakterien, som kan leda till blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Bakterien finns hos vanligen hos många men är då inte farlig. Även helt friska personer kan bära den.

På grund av smittorisken håller fritidsgårdarna på Bjurhovda och Skiljebo stängt resten av veckan.

Skiljeboskolan däremot är öppen, och idag ska smittskydds-läkare Jan Smedjegård hålla ett informationsmöte för elever och föräldrar.

Föräldrar uppmanas att vara uppmärksamma på symptom hos barnen, som exempelvis feber, kräkningar, halsont, hosta och utslag. De som blir sjuka blir hängiga i största allmänhet och en snuvig person som i övrigt är pigg har inte fått sjukdomen.

Symptomen kan förväxlas med vanlig magsjuka, men Jan Smedjegård tycker inte man ska vänta många timmar innan man åtminstone via telefon kontaktar sjukvården.

Anledningen till att skolan hålls öppen är att smittan inte brukar överföras i skolmiljö eftersom närmare kontakt krävs.

- Bakterien smittar om man bor under samma tak, som i familjen eller en internatskola till exempel. Men med fritidsgårdarna vill vi vara på den säkra sidan eftersom ungdomarna kan ha en närmare kontakt där. Man sitter och myser, äter tillsammans och kanske kramas eller pussas, säger Jan Smedjegård.

Håkan bergsten är rektor på Skiljeboskolan:

- I går var det väldigt turbulent och osäkert så vi valde att ta hit smittskyddsläkaren för att få den bästa information man kan få, direkt. I dag är det betydligt lugnare, även om det är några föräldrar som har valt att hålla sina barn hemma. Det säger Håkan Bergsten.

- Vi har förstärkt skolsköterskefunktionen. Det jobbar två sköterskor i stället för en, så eleverna kan prata med någon om de känner sig osäkra, berättar han vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".