Gratisresa för Kungsörselever

Kungsörs kommun ska betala en skidresa till Romme för niondeklassarna på Centralskolan. Förr om åren har eleverna själva betalat en egenavgift för att åka.

Eftersom skolverket på senare år har börjat granska mer hur stora summor eleverna får betala för skolresor, har Kungsörs kommun beslutat att betala de 30 000, eller 260 kronor per elev, som resan kostar.

Enligt skollagen är det bara tillåtet att ta ut en ”obetydlig summa” för resor som går på skoltid.

- De har vetat om resan sedan i sjuan så därför var det viktigt att de skulle få åka. Eftersom lagen är så luddig så ville vi hellre ge dem ett positivt besked den här gången. Nästa gång får vi ta en ny diskussion, säger Margareta Johansson som är ordförande i barn-och utbildningsnämnden som tog beslutet.

Pengarna har tagits från ett särskilt, som Margareta Johansson kallar det, politikerkonto, som inte används till något särskilt.

Hon tror inte att elever från andra skolor kommer att opponera sig och själva vilja ha pengar till egna resor. Centralskolan är ju även det enda högstadiet i Kungsör.

Det var skolchefen Ingvar Fundin som tog initiativ till att kommunen skulle betala, efter samtal med rektorn på Centralskolan.

- Elevrådet hade yttrat sig och var oerhört positiva, det hade varit svårt att få förståelse att neka dem. Så det var för elevernas skull vi gjorde det här, säger Ingvar Fundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".