Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brist på barnmorskor i sommar

Publicerat tisdag 11 juni 2002 kl 16.52
Bristen på barnmorskor är ett stort problem i hela landet under sommaren. Det visar en granskning från Socialstyrelsen. Igår besökte Socialstyrelsen sammanlagt 33 förlossningskliniker för att granska hur förlossningsvården kommer att klaras i sommar. Bland annat fick förlossnings-avdelningen på Centrallasarettet i Västerås besök.
Socialstyrelsens inspektion visar att det råder brist på barnmorskor i hela landet - inte bara i storstäderna. Men trots personalbristen anser Socialstyrelsen att patientsäkerheten inom förlossningsvården kommer att vara tillfredsställande i sommar. Framförallt tack vare att den ordinarie personalen ställer upp lojalt genom att jobba övertid och flytta sin semester. På förlossningskliniken i Västerås, som var en av de kliniker som fick besök av Socialstyrelsen igår, har man läget under kontroll, enligt Dan Andersson, chef för Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Örebro, som var den som besökte kliniken igår. Visserligen råder stor brist på erfarna barnmorskor även i Västerås, säger han, men man har löst problemet genom att anställa dels ett stort antal nyutexaminerade barnmorskor och dels extra många undersköterskor för att avlasta barnmorskorna. - Men visst litar man till personalens lojalitet också i Västerås, säger Dan Andersson till P4 Västmanland. De erfarna barnmorskorna har till exempel flyttat sin semester. Även om man kommer att klara förlossningsvården på förlossningskliniken i Västerås på kort tid, så känner man ändå en oro på längre sikt. Inom några år kommer det troligen att fattas förlossningsläkare, när många går i pension. Intresset bland yngre läkare att utbilda sig inom förlossningsvården är nämligen dåligt. Man vill gärna arbeta med gynekologi, men inom förlossningsvården anses risken stor att råka ut för anmälningar om felbehandling. Slutsatsen av Socialstyrelsens granskning är alltså att man på kort sikt är nöjd med situationen på förlossningskliniken i Västerås. Precis som förra sommaren kommer man att kunna hjälpa till med att avlasta storstadsområdena. Förutom kliniken i Västerås kommer förlossningsklinikerna i Falun och Örebro att hjälpa till.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".