Stenkastning mot gymnasieelever från Västerås

En grupp gymnasieelever från Västerås utsattes för stenkastning från upprörda palestinier i ett flyktingläger i Libanon under fredagen.

Eleverna, som går i global klass och kommer från Carlforsska, Rubeckianska och Wenströmska gymnasierna, är på resa i Libanon.

Det är en grupp på tio elever och två lärare som igår besökte ett palestinskt flyktingläger.

Först var allt lugnt, men plötsligt möttes de av en grupp arga människor som ropade på dem, berättar en av eleverna, Ida Lind, för P4 Västmanland.

Situationen blev hotfull och de tog sig iväg i bilar som utsattes för stenkastning från gruppen av människor. De tvingades sedan lämna flyktinglägret av vad de uppfattade som en grupp extremister.

Anledningen var, enligt Ida Lind, den irritation som blossat upp mot skandinaver efter danska Jyllandspostens publicering av bilder på Muhammed.

- Man förstår dem också, de har inget sätt att få utlopp för sin ilska. Men det är klart att vi var rädda just då, säger Ida Lind.

Eleverna och lärarna har nu tagit sig till säkra områden i Libanon och kommer att fortsätta sin resa som planerat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".