Sista ordet inte sagt om Björnöträden

Länsrätten i Uppsala beslutade igår eftermiddag att avvisa de överklaganden som kom in i sista minuten, om avverkningen av träd på Björnön.

Men än är nog inte följetongen om träden på Björnön över...

I nyheterna igår kunde vi rapportera att det nu verkar vara fritt fram för trädavverkningen på Björnön i Västerås redan nästa vecka - trots de nya överklagandena som kom in i sista stund. Det var flera privatpersoner och Naturskyddsföreningen i Västerås som protesterade mot avverkningen.

Men Länsrätten i Uppsala beslutade igår eftermiddag att avvisa överklagandena, eftersom Länsrätten anser att de som överklagat Skogsstyrelsens beslut inte hade rätt att överklaga.

Men sista ordet är nog inte sagt.

André Axelsson, en av ägarna till Björnögården, är en av dem som överklagat Skogsstyrelsens beslut. Han är mycket upprörd över hur ärendet har hanterats och han kritiserar både Västerås Stads agerande och Länsrättens.

- Domstolen har inte meddelat oss sitt beslut, och det trots att man vet att avverkningen är tänkt att starta på måndag.

- Beslutet fick vi höra på P4 Västmanland igår eftermiddag, säger han.

André Axelsson menar också att Västerås Stad har bestämt sig för att köra över allt motstånd mot trädfällningen på Björnön, något som han tycker är särskilt stötande eftersom man ännu inte har fattat något beslut om framtiden för Västerås Flygplats.

- Det mest upprörande är det höga tempot! Västerås Stad väntar inte ens ut överklagandetiden, utan tänker börja avverka redan på måndag, säger André Axelsson.

Gårdagens beslut från Länsrätten i Uppsala kan också överklagas - så det kanske inte är orimligt att vänta sig en fortsättning på historien om Björnöns träd...

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".