Fp vill att socialtjänsten i Västerås granskas

Folkpartiet i Västerås har lämnat en anmälan till länsstyrelsen, där man kräver en tillsyn av socialtjänsten i Västerås stad.

Anledningen är den senaste tidens rapporter i media om ärenden där barn och ungdomar farit illa och inte fått familjehemsplacering.

Men Länsstyrelsen har redan en sådan tillsyn planerad för 2006-2007.

Regeringen har gett länsstyrelserna i landet i uppdrag att se över barn och ungdomsvården i alla kommuner. Det gäller bland annat hanteringen av familjehemsplaceringar och vårdutredningar.

En anmälan måste behandlas och det är sedan upp till länsstyrelsen om man vill gå vidare med den, men folkpartiets anmälan är alltså helt i linje med den verksamhet som länsstyrelsen ändå skulle ha haft.

Det finns all anledning att undersöka om socialtjänsten är funktionell och lever upp till lagstiftningen, skriver folkpartisterna Bengt-Åke Nilsson och Roger Haddad som ligger bakom anmälan.

De hänvisar också till en nationell larmrapport som visar att flera kommuner i landet, bland annat Västerås, inte har resurser att leva upp till socialtjänstlagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".