Det råder polisbrist på gatorna i Västmanland

För få poliser i Västmanland

Polismyndigheten i länet har i flera år jobbat med att rekrytera poliser för att komma tillrätta med bristen. Men trots att antalet poliser ökat de senaste åren, behövs ändå ytterligare 25 anställda för att nå upp till målet på 500 poliser i länet.

Det beräknas ta ytterligare två år innan man når dit och det finns orsaker till att det tar så långt tid, säger polisstyrelsens ordförande Göran Magnusson.

- Främsta skälet nu är att det inte finns poliser att anställa. Det utbildas ungefär 1 000 nya poliser per år sedan 2002.

Samtidigt finns det andra problem med rekrytering. De orter där det märks tydligast att det fattas poliser är i länets mindre kommuner. Nyanställda poliser, ofta i 25-års-åldern, vill helst jobba i Västerås.

- Det är lättast att rekrytera poliser till Västerås, men vår ambition är naturligtvis att fylla på det som är brister idag, exempelvis i Köping, Arboga och Sala, menar Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".