Åkeriägare får lära sig om arbetsmiljö

Från och med igår och och till och med i morgon håller lastbilscentralen, LBC, i Västerås utbildning för åkeriföretagarna om miljö och kvalitet på arbetet. En av anledningarna är att få bukt med ohälsotalet bland åkarna.

Tomas Bergfeldt, som äger ett åkeriföretag, är en av deltagarna, och han tror att utbildningen kommer att vara till nytta för honom.

- Jag har ont i axlarna av att dra hela dagarna, så det känns på faktiskt. Jag har fått lite tips om lyfttekniker, säger han.

Sten Ira Olofsson, transportchef på LBC i Västerås, håller med Tomas Bergfeldt om det.

- Det finns en hel del belastningsskador och alla vet ju inte hur man ska hantera dem, så här ska vi försöka få det genomgående rakt av hur man ska göra egentligen, säger han.

Med tanke på att många åkare alltså upplever sin arbetssituation som stressig och tung och att företag är skyldiga att följa arbetsmiljölagen så genomför LBC en endagsutbildning med åkare som är knutna till dem.

Utbildningen innehåller bland annat lyftteknik, stresshantering och första hjälpen, och Sten Ira Olofsson hoppas att det ska falla väl ut.

- Framför allt så allt åkarna blir mer medvetna och att vi slipper sjuktalen som vi måste ha ner här på sikt, och sedan att vi kan lita på varandra i trafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".