Idag gick maskinerna loss på Björnöns träd

Första Björnöträden föll idag

Idag hände det som många in i det sista hoppats att det inte skulle hända. Träden på Björnön i Västerås började sågas ner strax efter klockan 14 idag.

Det har varit många protester mot att träden sågas ner. En av dem som demonstrerarde på ön idag är var vänsterpartiets Ulrika Nilsson.

- Vi tycker att det är lite märkligt att börja hugga nu innan vi har tagit beslut om flygplatsen ska vara kvar eller inte.

Politikerna i Västerås är oense när det gäller att fälla träden till förmån för Västerås flygplats. När miljöpartisten Anderas Porswald och kristdemokraten Elisabet Fridén mötes på ön idag hade de svårt att komma överens.

- Vi kan inte ha flygplatsen som en guldgruva, det kommer att kosta en del men vi måste samtidigt ge möjlighet för Västeråsare och för näringsliv att kunna ta sig till och från Västerås på ett snabbt sätt, menade Fridén.

Men Andreas Porswald var av en annan åsikt.

- För det lokala näringslivet och regionen betyder inte Västerås flygplats så mycket.

- Vi har bara Köpenhamnsflyg och Ryan Air. Vad händer om Ryan Air sticker om två år, om de vill satsa på Örebro eller Uppsala? Då står vi här, har huggit ner träden på Björnön och har ingen flygplats och inga destinationer, menade Porswald.

- Den frågan är inte aktuell, utan vi anser att Västerås flygplats är en sådan viktig flygplats i det här området, svarade Fridén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".