Förgiftad mark i Arboga kostar miljoner

Chockbesked i Arboga - förgiftad mark gör att planerad tunnel blir rekorddyr. Provtagningar visar på föroreningar och gifter i en omfattning man aldrig tidigare stött på; hela sjuttio gånger större än gränsvärdena.
Det innebär att den planerade gång- och cykeltunneln under järnvägen, parallellt med Varvsgatan, blir rekorddyr. Istället för några hundra tusen kronor i saneringskostnader riskerar Arboga kommun nu att få punga ut med mångmiljonbelopp för att sanera området. - Jag är chockad, för att det var så här eländigt hade jag ingen aning om, säger Jörgen Johansson, ordförande i tekniska nämnden i Arboga, till P4 Västmanland. Arboga kommun köpe tomten för 1,3 miljoner kronor, men nu lär slutnotan bli minst det dubbla. Enligt Jörgen Johansson ska tunneln ändå byggas, men kommunen ska ändå agera i frågan. - Bakom det här måste det ligga ett miljöbrott. Därför ska vi anmäla det hela till miljöåklagaren, säger Jörgen Johansson till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".