Arboga bäst i länet på seniorkontakt

För ungefär ett år sen startade ett projekt som kallades senior-plus i Arboga. Det innebär att kommunen besöker alla medborgare som är 75 år eller äldre, för att ge information om var de kan vända sig och vilken hjälp de kan få.

Socialtjänstlagen bestämmer att varje kommun är skyldig att ha uppsökande verksamhet för äldre. Och den kommun i Västmanland som har mest omfattande verksamhet är Arboga.

2005 intervjuade man 682 arbogabor, vilket är de flesta i målgruppen. Och nu så här ett år efter starten är man är i full färd med att göra uppföljningssamtal hos dessa seniorer.

Ove Pettersson är en pensionär som fått en andra påhälsning nu i dagarna berättar vad han tycker om besöken och vad kommunen hjälpt honom med efter det första samtalet.

- Jag tycker det är tryggt att veta att man kan ringa och säga om det är något. Jag har fått en kudde att lägga under huvudet eftersom jag har svårt att andas och hjälp inne i badrummet så att jag kan sitta när jag duschar.

På dagens uppföljningsmöte diskuterar han och rehabassistenten Gerd Kjellberg hur ofta de kommer att höras i framtiden. Ove Pettersson tycker att det var bra att han fick Gerds nummer att ringa om det var något han ville. Gerd Kjellberg tycker att tycker att det är just uppföljningen som är senior plus-modellens styrka

Att försöka ge Arbogas äldre en känsla av trygghet är viktigt, berättar Anita Andersson som är anhörigkonsulent och med i senior plus projektet.

- Med tanke på att man ska försöka ha kvarboende så länge som möjligt så är det här en viktig del, tycker jag.

Ove Pettersson har inget att anmärka på men har har hört andra framföra vissa klagomål på hembesöken.

- Jag har hört folk som närapå blir förbannade på det här och tror att de ska komma hit och snoka. Men de vänder på det helt tycker jag, säger Ove Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".