Gratis hemtjänst i Heby

Heby kommun satsar nu på gratis hemtjänst för pensionärer med kommunal äldreomsorg. Därmed blir Heby en av de första kommunerna i Sverige att införa nolltaxa.
Den första juli införs maxtaxa inom äldreomsorgen, enligt direktiv från statsmakten. Kommunerna har själva möjlighet att bestämma vilka avgifter man ska ta ut för omvårdnad och service. I Heby kommun väljer man att hemtjänsten ska vara gratis. Detta kostar kommunen 1,7 miljoner kronor om året, men finansieras av ett statsbidrag på 87 kronor per invånare. Samtidigt höjer man avgiften för matabonnemanget med dryga 500 kronor. Detta innebär att avgiften mer eller mindre blir oförändrad för dem som har både matabonnemang och hemtjänst, medan de med bara hemtjänst tjänar på förändringen. Till detta hör också att ett nytt förbehållsbelopp på 4 087 kronor införs i hela landet, en summa som man garanteras efter att hyran är betald. - Tanken med gratis hemtjänst är att det inte är pengarna som ska avgöra beslutet om hjälp, utan behovet, säger socialnämndens ordförande i Heby, Carl-Gunnar Johansson, till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista