Hur många ska bestämma i Sala?

Den borgerliga majoriteten i Sala och socialaldemokraterna strider om hur många ledamöter man skall ha i kommunfullmäktige nästa mandatperiod.

Socialdemokraterna vill behålla dagens 49 medan majoriteten vill minska till 45.

Och det här är en trend: Efter kommunsammanslagningen 1971 representerade en politiker 131 invånare i Sala medan man i händelse av en minskad fullmäktigeförsamling idag får 226 invånare per politiker.

Orsaker till de borgerligas förslag är bland annat att det finns få som vill vara politiker och att kommunen kan spara pengar om de blir färre ledamöter.

Frågan om antalet ledamöter avgörs slutligen av just fullmäktige.

- Blir vi färre finns ju risken att det blir mer centralstyrt och det finns också en risk att det blir mer och mer tjänstemannastyrt, säger Tommy Johansson (s) oppositionsledare i Sala:

- När storkommunen bildades -71 kom man överens om att vi skulle vara många utifrån att Sala är en geografiskt stor kommun och att de ursprungliga fyra kommundelarna skulle få representanter med, fortsätter han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".