Utspel från kd: "Fler poliser till Västmanland"

Kristdemokraterna ser en större polisstyrka som ett sätt att minska brottsligheten. Man vill att det ska vara nittio fler poliser än i dag, men i samma andetag så säger partiet att det viktigaste på sikt är förebyggande åtgärder.

- Det ena utesluter inte det andra. Kortsiktigt anser jag att det behövs fler poliser. Långsiktigt ska vi även satsa på förebyggande åtgärder; familjesituationen, skolan, fritidsledare och så vidare. Det säger Peter Althin, kristdemokraternas rättspolitiske talesman, som under måndagen besöker Västerås.

- Det kommer säkert att dröja innan vi får alla 90. Men det viktiga är att vi kommer in på kort sikt och visar att vi har medel att anställa. Det säger Torsten Lindström, kristdemokratisk riksdagsman från Hallstahammar.

I dag finns det 475 poliser i Västmanland. Och med tanke på att det inte finns tillräckligt med poliser som är nyutexaminerade från polishögskolan, så kommer kristdemokraternas förslag inte att kunna genomföras omedelbart. Det dröjer minst några år innan antalet når upp till 565 stycken, som partiet vill.

Polisstyrelsens ordförande i länet, socialdemokraten Göran Magnusson, är kritisk. Han frågar sig var man ska ta pengarna, och han är kritisk till att ett oppositionsparti som inte behöver ansvara för sina handlingar kräver större satsningar, just ett valår också.

- Föreslår vi 590 poliser så föreslår väl de 600, säger Göran Magnusson.

Men kristdemokraten Peter Althin menar att det här är inget snabbt hoprafsat förslag inför valet.

- Det här förslaget har vi haft i varje budget sedan jag kom in i riksdagen 2002. Just för att vi vill satsa på polisen och de brottsförebyggande åtgärderna, säger Peter Althin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".