Nytt försök till femvåningshus på Berghamra

Västeråsaren Göte Åsberg som protesterat mot bygget
1:32 min

I dag ska byggnadsnämnden i Västerås än en gång försöka få till stånd en ändring av detaljplanen så att nya lägenheter kan byggas på en äng på Berghamra i Västerås.

Det första försöket stoppades av länsstyrelsen efter protester från närboende.

En av dem som protesterat är Göte Åsberg, som bor granne med ängen där bygget planeras.

- Jag tycker det är helt fel. Det är så mycket barn här, på sommaren är det fullt med barn, säger han.

- Jag tycker det är vansinnigt att bygga hus.

På ängen vill Västerås stad bygga tre femvåningshus och ett gruppboende. Det är en del i tanken att förtäta Västerås. Byggnadsnämnden beslöt i våras att ändra detaljplanen, men efter hårda protester från grannarna stoppade länsstyrelsen planerna med kravet att planförändringen måste beslutas av kommunfullmäktige.

Så i dag, tisdag börjar processen om från början. Byggnadsnämnden tar upp ärendet och sedan ska det vidare till kommunfullmäktige framåt försommaren. Det finns risk att bygget blir ett år försenat.

En sak som talar för bygget är att det idag nästan bara finns villor på Berghamra, Hamre och Talltorp. Det finns många äldre som letar lägenhet och då är det bra om det finns på samma område.

Men det argumentet biter inte på Göte Åsberg.

- Nej, jag tycker det är fel för ungdomarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".