Allt fler ungdomar alkholförgiftade

På barnkliniken i Västerås har avdelningsläkare Agneta Holst och kurator Angelica Lindberg sett antalet alkoholförgiftade barn bli allt fler. De ungdomar som kommer in kan ha druckit alkohol motsvarande tre fyra flaskor vin.
I morse kunde vi berätta hur lätt det är för ungdomar att få tag på alkohol och att många nior tänker dricka på skolavslutningen. De som är under 18 år och druckit för mycket alkohol hamnar till slut på barnkliniken. De förs med ambulans till lasarettet och slussas sen vidare till barnkliniken eller intensiven där läkarna tar hand om dem. När ungdomarna lagts in ringer personalen efter föräldrarna, och när de kommer till akuten behöver de oftast lika mycket stöd som sina barn. De flesta har ingen aning om att barnen varit ute på stan och druckit sig fulla. Andra vet att barnen dricker, men tror att de klarar av det. Egentligen ska man ha fyllt 25 år innan kroppen är helt färdigutvecklad och kan ta hand om och bryta ner alkoholen. När en 16-åring dricker alkohol regelbundet skadas de inre organen och tonåringen vänjer kroppen vid alkohol. Då lägger de grunden för ett missbruk som de tidigt kan fastna i. Agneta Holst och Angelica Lindberg ser också att ungdomarna tar dåligt hand om sina redlösa kamrater. Det händer allt för ofta att de blir liggande i en buske för tillnyktring. De uppmanar ungdomarna att istället ringa föräldrarna, annars kan katastrofen vara framme.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".