Mer resurser till förebyggande brandskydd i Fagersta

Nu ska brandmännen i Fagersta slippa använda övertid till att jobba förebyggande. I länets övriga kommuner har räddningstjänsten redan särskilda grupper som jobbar med det, och nu ska det bli ändring också i Fagersta, enligt kommunalrådet Stig Henriksson.

Fagersta räddningstjänst skall omorganiseras. Mycket talar för att man kommer att skapa en grupp bland manskapet som enbart arbetar med förebyggande brand- och räddningsskydd.

Sedan en ny lag om räddningstjänstens skyldighet att utöva tilsyn över sk riskobjekt kom, har tillsynen i Fagersta skötts på övertid.

Men nu räknar man alltså med att bilda en permanent grupp för ändamålet.

Stig Henriksson, kommunalråd i Fagersta, konstaterar att man måste organisera räddningstjänsten så att manskapet inte behöver jobba med det förebyggande tillsynsjobbet på övertid.

Fagersta är idag den enda räddningstjänst i länet som inte har en permanent grupp som arbetar med tillyn och utbildning vid skyddsvärda anläggningar i form samlingslokaler, äldreboenden och riskföretag.

Vid Köpings räddningstjänst har man tre heltider som arbetar med det förebyggande arbetet, och förutom att man servar de två grannkommunerna Arboga och Kungsör stöttar man även Skinnskatteberg.

I Surahammar har man sedan många år arbetat förebyggande, inte minst med anläggningar i Västerås.

Även i Sala och Heby finns en speciell avdelning på räddningstjänsten som sköter det arbetet.

Och nu kommer även Fagersta att - troligen i samarbete med Södra Dalarnas Räddningsförbund - att dra igång tillsynen under ordnade former.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".