Vallöfte: makt åt patienter

Sjukvårdens patienter ska få mer makt att påverka sin vårdsituation, lovar socialdemokraterna och vänsterpartiet - om de vinner landstingsvalet i höst.

Det handlar om ett nytt närsjukvårdsprogram som ska ersätta det 15 år gamla familjeläkarprogrammet.

Man vill behålla familjeläkarna, framförallt för äldre människors skull, men man vill också att specialistläkare skall komma ut till familjeläkarmottagningarna för att hjälpa till med bedömning och rådgivning.

En av de stora delarna i den nya sjukvården är den ökade satsningen på sjukvårdsupplysningen som ska stå till tjänst dygnet runt, både via telefon och Internet.

- Man ska känna att sjukvården är för patienterna och inte för organisationen, säger Glenn Andersson, socialdemokratisk ordförande i landstingsstyrelssen.

- Man ska själv ha möjligheten att själv styra när man vill ha resurserna, till exempel genom bättre tillgänglighet, genom att kunna få tider när man själv kan.

Enligt Glenn Andersson kommer den nya satsningen inte kosta något extra, utan finansieras via omprioriteringar i budgeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".