Fagerstakvinna nekades ambulanstransport - avled

När Lars Lindström i Fagersta i förtvivlan ringde till SOS Alarm och bad dem skicka en ambulans till sin maka Doris fick han till svar att det inte var nödvändigt att skicka någon ambulans. Under natten dog Doris Lindström hemma av hjärtflimmer och svår andnöd. Hon blev drygt 70 år gammal.

Nu är händelsen polisanmäld och Fagerstaläkaren Tommy Andersson var den som uppmanade maken Lars Lindström att göra en anmälan.

- Jag tycker det är mycket viktigt att en sådan här sak utreds och jag vet att landstinget själva är dåliga på att utreda det, varför jag föreslog anhörig att polisanmäla händelsen.

- Jag ser mycket allvarligt på att det inte kommer någon ambulans när man begär en.

Doris Lindström led av svåra andningsproblem och maken Lars berättar att man många gånger sökt hjälp hos Sos alarm.

- Då har man sagt att ”hon andas så lugnt så vi avvaktar några timmar”.

Polisutredningen handlar om man på SOS begått något tjänstefel när det aldrig kom någon ambulans. Men Toni Carlsson, driftschef på SOS, menar att hans personal inte kan åtalas för tjänstefel även om polisutredningen kom fram till det. Därför vägrar han att lämna ut den bandinspelning av samtalet med en vädjan om en ambulans hem till Doris i Fagersta.

- Operatörerna har högre medicinsk kompetens till sin hjälp om man är osäker på om ett behov av ambulans föreligger. Operatören själv får inte bara säga nej utan att hänvisa till någon annan.

Han säger också att SOS Alarm inte kommer att göra någon anmälan till socialstyrelsen av det inträffade, vilket kan uppfattas som att man inte anser sig ha gjort något fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".