'Ersättningen rimlig'

Nu svarar barn- och ungdomsnämnden i Västerås på kritiken mot projektet med integrerad skolgång för utvecklingsstörda. Som vi tidigare berättat har föräldrar varit kritiska eftersom den skola om nu tar emot barnen inte får motsvarande summa per barn som när barnen gick i särskolan. Föräldrarna är oroliga att skolor inte ska vilja ta emot utvecklingsstörda barn.
Men Britt Sandström, ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Västerås, håller inte med om att ersättningen på 100.00 kronor är för låg. Hon säger till P4 Västmanland att ersättningen är rimlig och att den stora skillnaden i ersättning mellan särskola och vanlig skola beror på att särskolan har mindre grupper som kräver större resurser. Hon säger också att ersättningen är individanpassad och kommer att kunna variera från elev till elev. Det var för ungefär ett år sen som kommunen startade ett projekt där sex barn från särskolan på prov integrerades till den traditionella skolan. Syftet med projektet är bland annat att utreda vilka resurser som behövs för att kunna fullfölja en integrering av utvecklingsstörda barn i framtiden. När barnen gick i särskolan fick den skolan 270 000 i stöd, medan skolan man flyttade barnen till får sammanlagt 100 000 kronor per barn och år. 50 000 i normal skolersättning plus ett påslag på 50 000 det kommande året - en skillnad på 170 000 kronor per barn och år, från när man gick i särskolan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".