Polisen når inte målen

Polisen i Västmanland har svårt att nå upp till målen när det gäller antalet anmälda brott. Förra året var målet max 800 anmälda brott. Men istället anmäldes 882 brott. År 2001 var också Västmanland landets tredje högst brottsbelastade län. Det visar polisens verksamhetsplan.
Verksamhetsplanen ligger till grund för hur polisen planerar sitt arbete och vilka områden som ska prioriteras. När det gäller misshandel utomhus till exempel var målet förra året max 800 anmälda brott. Men istället anmäldes 882 brott. Och under åren som gått har antalet anmälda misshandelsfall alltid varit många fler än polisens hoppats på. Misshandel utomhus äger oftast rum utanför städernas nöjesställen. Men även våldet mellan missbrukare står för en del av statistiken. Familjevåldet är fortfarande utbrett och dolt. När det gäller kvinnomisshandel har polisen svårt att nå upp till målet att göra färdigt förundersökningen så att åklagaren kan besluta om åtal inom 60 dagar. Istället tar det 97 dagar från det att förundersökningen är inledd till dess att den är klar. Men polisen konstaterar samtidigt att oron för att utsättas för våldsbrott fortfarande större än den faktiska risken. Och de som bor på mindre orter i länet känner sig tryggare än de som bor i Västerås. När det gäller narkotikabrott är situationen den omvända, där vill polisen få tag på så många narkomaner som möjligt, och anmäla så många narkotikabrott som möjligt, eftersom narkomanerna är de som säljer och innehar narkotika. Men inte heller här lyckas polisen nå sitt mål. År 2000 var målet att anmäla 752 brott, istället anmäldes knappt 600. Förra året var målet 650 anmälda brott, men det blev drygt 620.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".