Västmanlandspolisen bra på att sporta

Polisen i Västmanland är den polismyndighet som har lägst sjukfrånvaro i hela landet. Kanske beror det på att de anställda här är så bra på att hålla sig i form? Nu har polisen i Västmanland fått pris av rikspolisstyrelen för att den har landets bästa program för att hålla sina anställda i fysisk form.

- Det är jättekul att det vi gjort är uppskattat. Det säger Eric Oskarsson, en av de fyra anställda på polismyndighetn i Västmanland som har lagt upp träningsprogrammet.

Inte på nån annan polismyndighet är sjukskrivninarna så låga som i Västmanland.

Rikspolisstyrelsen tyckte alltså att det, och träningsprogrammet, var värt en utmärkelse.

Orsaken till att just poliser ska vara vältränade är framför allt att det är mycket skiftarbete och för att hålla sej skärpt hela natten krävs en god fysik. Enligt rikspolisstyrelsen så har myndigheten i Västmanland bättre fysikträning än på andra håll.

- Jag tror inte att alla polismyndigheter har sådana här pass varje vecka, men de flesta myndigheter håller nog på och jobbar på att bli bättre, säger Eric Oskarrson.

En utmaning i det här arbetet är att få anställda som inte är så mycket för att träna att komma igång igen.

- Vi satsar på den målgruppen, de som kanske inte tränar så mycket själva. Det säger Maria Wallén, civilanställd i polismyndigheten västmanland.