Populärt med byte av energikälla

Flera husägare i länet vill byta ut sin el- och oljeuppvärmning. Det märks hos länsstyrelsen som tar emot ansökningarna om de nya statliga bidragen. Det nya stödet gäller sedan årskiftet och telefonen har gått varm på länsstyrelsen.

-Intresset har varit mycket stort och det märkte vi redan innan årskiftet och innan man hade beslutat om det här nya stödet. Det var många som ringde och vill ha information och ansökningsblanketter för att komma ingång så fort som möjligt. I dagsläget har vi ungefär 100 ansökingar som ligger inne, säger Bo Bertilsson, avdelningsdirektör på samhällsbyggnadsenheten vid länsstyrelsen till P4 Västmanland.

Det var in samband med höstbudgeten som regeringen presenterade sin storsatsning på att få småhusägare att byta ut sin el- eller oljeuppvärming och använda istället förnyelsebara energikällor som t ex pellets.

De som byter från direktel får max 30 000 i bidrag och byte från olja ger max 14 000.

Och av de ansökningar som hittills kommit in till länsstyrelsen handlar de flesta om att man vill byta ut oljeuppvärming.

Och det förklarar Bo Bertilsson så här:

-Man kan nog titta på att ska man gå från direktelvärme så är det en stor åtgärd i fastigheten att slänga ut alla dirketelelement och sätta in ett vattenburet system. Däremot om man har oljeuppvärmingssystem, kanske en rätt så bra panna, så kan man ju ta bort oljebrännaren och sätta dit en pelletsbrännare istället. Och det blir en betydligt lägre kostnad, förklarar Bo Bertillsson.

I år delar man ut i hela landet sammanlagt 390 miljoner i stöd för att byta ut värmesystem men satsningen ska pågå ända fram till 2010:

-Förhoppningen är ju att vi kommer över då till att det flesta villorna värms upp antingen med bergvärmepumpar eller pelletspannor, säger Bo Bertilsson, avdelningsdirektör på samhällsbyggnadsenheten vid länsstyrelsen till P4 Västmanland.