Skolflytt blir valfråga i Heby

Folkpartiet, moderaterna och centern i Heby har inte givit upp hoppet om att kunna genomföra flytten av högstadiet i Morgongåva in till Heby tätort i höst.

Frågan kommer upp på kommunstyrelsen i nästa vecka för att sedan avgöras i fullmäktige i mars.

- Vi kommer säkert att förlora i kommunstyrelsen men i fullmäktige beror allt på vilka som representerar socialdemokraterna och länsbytarpartiet , säger folkpartiets Tomas Bergström

Frågan om den nya skolstrukturen i Morgongåva bordlades vid senaste kommunfullmäktige. Då hade två länsbytare beslutat sig för att säga nej till förslaget att flytta högstadiet från Morgongåva och därmed också nej till förslaget att flytta Ramsjö skolans elever över till centralskolan i Morgongåva. En kort flytt men en flytt som innebär att ännu fler elever än idag tvingas passera riksvägen och järnvägen på sin väg till skolan.

Förutom länsbytarutbrytarna sade socialdemokraterna och vänstern nej till flytten. En omfattande utredning av skolsituationen i kommunen bör genomföras innan man avgöra morgongåva-elevernas framtida studieplatser.

Men medan folkpartiets Tomas Bergström är förhoppningsfull över att få ett beslut om en flytt redan i höst är centerns Rolf Edlund tveksam till om det verkligen går att få igenom ett beslut. Visst vill även han få frågan undanstökad men i verkligheten kanske det går att få ett beslut om en flytt nästa höst och då med ett avgörande beslut efter valet i höst.

-Det har blivit en valfråga, suckar Rolf Edlund.