Bälteskrav i skolbussar i Kungsör

Kungsör är den enda av Västmanlands elva kommuner som kräver att det skall finnas bälte i skolbussarna. Det visar en sammanställning gjord av Aftonbladet.
Enligt sammanställningen är det bara 37 kommuner som kräver bälten i skolbussar, medan hela 252 kommuner inte gör det. I Kungsör sköts skolskjutsarna av en entreprenör och upphandlingen där bälteskravet fanns med blev klar så sent som i onsdags, dagen efter den allvarliga olyckan utanför Råneå i Norrbotten, då en sex-årig flicka och en sju-årig pojke omkom när en skolbuss blev påkörd av en linjebuss. Om barnen i skolbussen hade haft bälten, hade dödsfallet kunnat undvikas, menar många. Enligt Pelle Strängbom, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, är det inte bara den senaste olyckan, utan även tidigare liknande lyckor, som gjort att Kungsör valt att ställa detta krav. Han tror att även andra kommuner i länet kommer att följa efter och kräva bälten i skolbussar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista