Ingen läkare på sjukvårdsmottagning för hemlösa

I början av mars öppnas Västerås första sjukvårdsmottagning för de hemlösa.

Men någon läkare finns inte på plats.

- Vi känner att vi kan inte vänta någon längre tid nu, utan nu måste vi fullfölja det här projektet, säger Mauro Pliscovaz, utvecklare på Sociala nämndernas stab i Västerås stad.

Meningen var att man skulle komma igång redan efter årskiftet, men det har tagit tid både att hitta lokaler och personal.

Men snart drar man alltså äntligen i gång - trots att man inte hittat någon läkare.

- Det vi ska göra nu är att pröva i sex månader utan läkare och fortsätta söka samtidigt, för det är klart att vi behöver sådan kompetens, säger Mauro Pliscovaz.

Det är två sjuksköterskor som kommer att ha mottagning för de hemlösa två förmiddagar i veckan. Kommunen och landstinget, som gemensamt driver det två-åriga projektet, har hyrt lokaler på Sturegatan hos RIA som hjälper hemlösa.

Och det här är en bättre lösning än om man hade hyrt lokaler på något annat ställe i stan, anser Mauro Pliscovaz.

Idag faller de hemlösa missbrukarna ofta mellan stolarna. De vet inte vem som är deras familjeläkare och de har inga pengar till sjukvård.

Uppskattningsvis finns det mellan 50 och 70 hemlösa i Västerås, men hur många av dem som är i behov av en speciell sjukvårdsmottagning vet man inte idag - det får man se när verksamheten har kommit igång.

På längre sikt är det mening att man ska hjälpa dem att få kontakt med sina ordinarie familjeläkare.