Misstänkt fall av galna ko-sjukan i Västerås

Ett misstänkt fall av galna ko-sjukan, eller BSE, har upptäckts på en gård utanför Västerås. Det var hos en 12 år gammal ko i en stor köttdjursbesättning som sjukdomen upptäcktes.

Kon började bete sig märkligt innan den dog och ett första prov visade att det skulle kunna vara ett fall av den svåra sjukdomen BSE, bovin spongiform encefalopati, vanligen kallad galna ko-sjukan.

Det skulle i så fall bli det första bekräftade fallet i Sveige.

Prov har nu sänds till ett engelskt labb för analys. Inga nötkreatur får lämna eller komma till den aktuella gården i avvaktan på att provsvaren kommer.

- Nu påbörjar vi en grundliga analys av hela djurbesättningen och det foder som använts. Vi måste gå många år tillbaka för kon kan ha smittats för länge sen, säger länsveterinär Per Sahlander.

Han berättar att om kon hade sjukdomen, hade den fått den genom fodret och att det kan ha skett för många år sedan. Sjukdomen smittar inte mellan djuren.

Det är mycket möjligt att det visar sig att kon dött av andra orsaker. Under 2001-2003 har tio snabbtester från svenska kor givit positivt utslag, men efter noggrann analys har samtliga fall avskrivits.