Starkaste misstanken hittills om galna kosjukan

Den ko från en gård utanför Västerås som misstänks ha varit smittad med galna kosjukan, BSE, uppvisade vid provtagningen de högsta halterna som hittills uppmätts i Sverige, enligt Jordbruksverket.

Beskedet oroar förstås bröderna Kihlin, som driver gården.

Kon, som var 12 år gammal, visade tecken på kalvningsförlamning och avlivades. Vid provtagningar - som är rutin i Sverige - upptäcktes tecken på sjukdomen.

Bröderna Gustav och Robert Kihlin driver sedan fem år tillbaka släktgården Hallstaberg i Björksta utanför Västerås, och Gustav Kihlin visste inte vad han skulle tro när beskedet om upptäckten kom:

- Man har ju inte några kunskaper om det här, så när jag hörde att ett snabbtest visat på det här så tänkte jag bara att vi får invänta svaret. Men tankarna rullar ju i huvudet ”vad skulle kunna hända”, säger han till P4 Västmanland.

Om det verkligen rör sig om BSE måste troligen alla djur på gården avlivas, eftersom man bara kan hitta smittan vid en obduktion. Gården är dock försäkrad.

Dessutom smittar BSE bara från djurfoder som innehåller rester från nötdjur och gårdens djur - inklusive den smittade kon - är uppfödda på gården med gårdens egenproducerade foder, så Gustav Kihlin har svårt att se hur gården skulle ha kunnat smittas.

Sverige är klassat som ett lågriskland för sjukdomen. Ett tiotal misstänkta fall har dykt upp under åren, som senare visat sig vara falsklarm.

Provet från Västerås visar dock de högsta halterna som hittills hittats i Sverige och är därmed den starkaste misstanken om galna kosjukan hittills i landet, enligt Jordbruksverket.

Om det verkligen rör sig om galna kosjukan visar provsvaren från England om en till två veckor. Det blir då det första fallet i Sverige.