Länsrätten kritiseras för hårklyverier

Länsrätten i Västmanland får kritik för hårklyverier, efter domen som innebär att upphandlingen av fängelsemuren i Sala måste göras om.

- Ordbajseri, säger VD:n för företaget som först vann upphandlingen, men sedan blev av med kontraktet.

Som P4 Västmanland rapporterade förra veckan så ska Sala kommun gå ut med ny annons oför att upphandla bygget av fängelsemuren i Sala.

Orsaken är att länsrätten i en dom underkänt upphandlingen, på grund av att det vinnande företaget hade erbjudit något annat än vad kommunen frågat efter i annonsen.

Det handlar bland annat om pre-fabricerade betongelement, jämfört med plats-gjutna element.

Det betyder bekymmer för västeråsföretaget Ångström och Öholm, som först fick besked att man skulle få kontraktet, men sedan fick motsatt besked.

Och VD:n Rune Söderberg är kritisk:

- Länsrättens dom tycker jag är ganska svag. En pre-fabricerad fängelsemur går av naturliga skäl inte att tillverka.

- Man dribbla med ord och resonera att man kan tillverka pre-fabricerade betongelement och montera på plats, eller man kan tillverka pre-fabricerad betong och gjuta på plats.

- Beslutet vilar på den meningen, och då blir det ett ordbajseri helt enkelt, säger Rune Söderberg, VD för Ångstöm och Öholm, till P4 Västmanland.

Sala kommun tar nu om upphandlingen av muren från början. Det känns trist, tycker Göran Åkesson, Sala Kommuns byggherreombud.

- Det är inget önskeläge, men vi har det regelverk vi har.

Men han vill inte medge att Sala kommun gjort något misstag i upphandlingen:

- Vi tycker inte att det var ett misstag att skriva ”prefabricerad fängelsemur” i rubriken, även om det hade kunnat vara annorlunda.

Göran Åkesson menar att den nya upphandlingen inte kommer att göra att fängelsebygget fördröjs ännu mer.

- Muren går relativt snabbt att bygga. Den kommer ändå att vara färdig före fängelset, det är den biten som tar tid, säger Göran Åkesson till P4 Västmanland.