Lugn i Västmanland inför fågelinfluensan

I går sammankallade Länsstyrelsen i Västmanland representanter för länets kommuner, polisen och räddningstjänsten för att informera om fågelinfluensan, H5N1, som ju kommit till Sverige och Oskarshamn.

Syftet med mötet var att göra en plan för vem som ska göra vad när fåglar i vårt län drabbas av viruset.

Enligt länsveterinär Kerstin Edeen läggs just nu allt krut på att fågelägare ska hindra tama fjäderfän från att smittas av vilda, eftersom det är då det muterar

Kerstin Edeen säger till P4 Västmanland att det inte finns anledning att oroa sig så länge smittan inte sprids till tamfåglar. Men från och med i går betraktas H5N1 som allmänfarlig sjukdom, eller epizootisk sjukdom, vilket innebär att myndigheterna kan ingripa med hårda bekämpningsmetoder om det blir ett utbrott.

Och frågan är inte längre om smittan ska komma hit, utan när, säger Kerstin Edeen. Men hon tycker att den västmanländska beredskapen är god.

Oron är dock stor bland länsborna för hur just de drabbas. Många är bland annat oroliga för sina katter som ju är ett djur som tycker om att äta småfåglar.

I smittodrabbade områden bör katter hållas inomhus, men det finns ingen anledning att inte ta ut sin katt här i länet än så länge säger Kerstin Edeen. Och hon tillägger att Länsstyrelsen i Västmanland håller på att förbereda för en telefonslinga dit länsbor kan ringa med sina frågor.