Skolverket ändrar sig om friskola i Köping

Köping kan komma att få en ny friskola, trots allt. För bara några veckor efter att Skolverket sagt nej till en ny friskola i centrala Köping kommer nu beskedet att Skolverket ändrar sig, och säger ja.

Skolverkets helomvändning kommer efter att verket tagit del av kompletterande uppgifter i ansökan.

Köpings kommunalråd Roger Eklund är mycket kritisk - för att inte säga bitter - över beslutet.

De två rektorer på Apalbyskolan i Västerås - Anders Härdevik och Roine Peimer, som är de som vill starta friskolan i Köping - är desto gladare.

- Vi är naturligtvis glada att Skolverket tog till sig de argument som vi lade in i överklagandet, säger Roine Peimer till P4 Västmanland.

För bara några veckor sedan sade Skolverket nej till starten av en ny friskola för årskurserna 6-9 i centrala Köping. Verket tyckte inte att det var säkert att intresset för skolan skulle vara tillräckligt stort.

Då gjorde Roine Peimer och Anders Härdevik en undersökning av intresset, som fick Skolverket att ändra sitt beslut.

Skolan skulle ha startat redan nu i höst, men eftersom ärendet tagit tid skjuts starten upp till hösten 2007 istället.

Kommunalrådet Roger Eklund i Köping är alltså mycket kritisk till beslutet, som han menar kommer att få negativa konsekvenser för de kommunala skolorna.

Han menar att den nya skolan kommer att ha en lägre personaltäthet än de kommunala skolorna har idag, och när resurser försvinner från de kommunala skolorna blir konsekvensen lägre personaltäthet även där.

- Vi tvingas att ha en lägre personaltäthet i våra skolor i och med att vi får mindre pengar per elev, för startar man en skola till så kommer en del pengar att gå till hyra av de nya lokalerna.

- Plus att en del pengar kommer att gå som vinst, rakt ner i de här farbrödernas fickor! säger Roger Eklund.

Han säger också att kommunen ska undersöka möjligheterna att överklaga, men att man inte har bestämt sig ännu.