Kommunens nej chockbesked för Kalklinbanans vänner

Framtiden för den gamla kalklinbanan mellan Västmanland och Sörmland är hotad, sedan planerna på en stiftelse som skulle bevara linbanan gick i stöpet.

Det menar Knut Barr från Kungsör, kassör i föreningen ”Kalklinbanans vänner”.

Kommunerna som linbanan passerar igenom skulle tillsammans bilda en stiftelse som skulle förvalta linbanan och Köping, Kungsör, Katrineholm och Vingåker sa ja, men i sista stund sa Eskilstuna kommun nej till att vara med.

- Det kan ju bli så att den inte kommer att bevaras överhuvudtaget, i å med att Eskilstuna kommun backar ur så törs inte heller de andra ställa upp, säger Knut Barr.

Den gamla linbanan mellan kalkbrottet i Forsby i Sörmland och företaget Nordkalk i Köping lades ner 1997 och så småningom bildades föreningen ”Kalklinbanans vänner” som vill bevara banan, som man menar är ett viktigt industrihistoriskt minne.

Som det är nu äger Nordkalk fortfarande linbanan, men tanken var att den skulle överlämnas till en stiftelse som de berörda kommunerna skulle grunda, stiftelsen skulle också få ett kapital på 7,5 miljoner kronor av bolaget.

Men Eskilstuna kommun menade att det är för stor ekonomisk risk, i å med att kommunerna skulle kunna bli ansvariga för framtida miljökostnader i samband med sanering av eventuella föroreningar.

Kalklinbanans vänner har dock inte gett upp, utan hoppas kunna få Eskilstuna kommun att ändra sig.

- Nej, vi har inte gett upp på något vis utan vi fortsätter att arbeta ( ... ) vi kommer att försöka på alla sätt att lösa det här på något vis, säger Knut Barr.