Missförstånd orsakade skräckresa

Det var ett missförstånd i samband med taxibeställningen som ledde till att 98-åriga Annie Svanberg från Hallstahammar fick en mycket jobbig resa från akuten i Västerås till lasarettet i Köping.

Det säger akutens klinikchef Kennet Lindahl efter att ha pratat med sköterskorna som var inblandade i händelsen.

Annie Svanberg säger att hon upplevde det som rena skräckresan.

Så här berättar Annie Svanberg om resan:

-Ja, det var ju värre undan för undan och sedan att jag var så kall och frös. Satt där i bussen och frös. Ja, jag vill ju att de ska bättra på sig och inte göra så där. Sätta ut en människa i ett nattlinne i kylan.

Den 98-åriga Annie Svanberg från Hallstahammar fick 13 februari akuta hjärtproblem och kördes i ambulans till akuten på centrallasarettet i Västerås. Väl där sattes hon i bara nattskjortan i en minibuss och kördes till lasarettet i Köping trots att man lovat att hon skulle få stanna i Västerås.

Akutens klinikchef Kennet Lindahl förklarar vad som gick fel så här:

-Det visar sig att om man bara får en beställning ”sjuktransport med taxiresa” så kan det också bli den här bussen och där fanns det alltså ett missförstånd. Sjuksköterskan trodde att han beställde en taxi och att den skulle gå från akutmottagningens entré direkt till en avdelningen på lasarettet i Köping och chauffören skulle följa med patienten upp. Men så uppfattade man inte det på beställarcentralen, säger Kennet Lindahl till P4 Västmanland.

Och så här säger Kennet Lindahl om vad man nu gör för att undvika liknande händelser i framtiden:

-Här gäller liksom att man är väldigt tydlig och jag har redan pratat med dem som är avdelningschefer på akutmottagningen att de vid nästa arbetsplatsträff måste ta upp hur viktigt det är att man är tydlig när man beställer transport, alltså, vad är det för transport man beställer och vilka regler som gäller, säger Kennet Lindahl, klinikchef på akuten vid centrallasarettet i Västerås.