Stress trolig orsak till fel vid sjuktransporter

Vi har de senaste dagarna berättat om två äldre länsbor som känt sig bortglömda när de väntat på sjukvårdstransport vid Centrallasarettet i Västerås.

De som har hand om sjukresor och färdtjänst i länet är Samtrafik.

Torbjörn Winberg, direktör på Samtrafik, säger att det inte är ofta det blir fel - men när det händer beror det på stress och att beställningen är otydlig.

- Det är ju en dialog mellan vårdavdelningen och oss där vi kommer överens om vad som är bäst för patienten. Om de beställer det, kan chauffören komma upp och hämta patienten, säger Torbjörn Winberg.

Vanligast är att den som ska åka väntar i entrén på lasarettet eller utanför, chauffören har namnet på personen och letar upp den och sedan åker man iväg.

Men när vårdpersonalen beställer hämtning har de alltså också möjligheten att be chauffören komma upp och hämta patienten, på samma sätt som man kan beställa speciell transport om patienten sitter i rullstol till exempel.

- Det ställs ganska stora krav på chaufförerna. Det är ofta en stressad situation. Men har de beställning att hämta så får de tid till det och betald för det, säger Torbjörn Winberg.

Antalet transporter har ökat i länet sedan Bergslagssjukhuset och Sala lasarett lades ner, men ökningen blev inte så stor som man hade räknat med.

Så några stora förändring har det alltså inte handlat om för Samtrafiks del och Torbjörn Winberg tycker också att Samtrafiks arbete oftast fungerar smärtfritt.

- Det är väl vid de stora lasaretten som det kan vara många fordon och mycket folk, och där kan det vara lite problematiskt. Annars är det här inget stort problem, säger han.