Jägareförbundet vill skjuta fler lodjur - för rådjurens skull

Jägareförbundet i Västmanland vill skjuta ännu fler lodjur. Detta av omtanke om rådjuren, som man menar far illa av kylan och snön.

P4 Västmanland har tidigare rapporterat att två lodjur fick skjutas i länet i år, men det blev tre, efter en miss i rapporteringen.

Men Jägareförbundet vill skjuta ännu fler, och har ansökt hos Naturvårdsverket om att få skjuta ytterligare 27 lodjur.

Enligt Sten Unnerstedt, ordförande i Jägareförbundet i Västmanland, är orsaken att många rådjur riskerar att svälta ihjäl i kylan och med den tjocka snön, och att rovdjuren då blir ytterligare en påfrestning.

När årets kvot för lodjursjakten skulle fastställas ansökte Jägareförbundet i länet om att få skjuta 30 lodjur.

Viltvårdsnämnden på Länsstyrelsen höll med Jägareförbundet om den siffran. Anledningen var att inventeringen kommit fram till att vi har 90 lodjur i länet.

Cirka 30 ungar föds varje år, och om man skjuter 30 håller man alltså kvar antalet på samma nivå.

Naturvårdsverket tillät bara jakt på två djur, men Jägareförbundet har alltså sökt igen och hoppas få skjuta fler - eftersom man menar att vädret nu gör situationen akut.

Sten Unnerstedt säger till P4 Västmanland att den kalla vintern får Naturvårdsverket att tänka om.

Eftersom ansökan precis kommit in till Naturvårdsverket, tar det minst ett par veckor innan beslut kan komma. Man kommer att försöka att skynda på beslutet, eftersom jakt på lodjur måste genomföras nu i mars, säger man på Naturvårdsverket.