Betalningsanmärkning till Skinnskattebergs kommun

Det är STIM, som skyddar upphovsrätten för tonsättare, som tröttnat på att vänta på ersättning från kommunen för att man spelat musik vid offentliga träffar. Räkningen kom i mars, och när den inte var betald tre månader senare skickade STIM kravet till kronofogden.
Långsam handläggning ligger bakom betalningsanmärkningen. När STIM skickade räkningen på sex tusen kronor till Skinnskattebergs kommun var det fyra förvaltningar som skulle bearbeta den. Tidigare har kommunstyrelsen skött detta, men nu är det ekonomiska ansvaret utlagt på förvaltningarna. Det innebär att när en liknande räkning kommer så måste alla granska den. Räkningen var adresserad till Kultur och fritid som accepterade sin del, och skickade den vidare. Räkningen har sedan varit hos kommunstyrelsen, Barn- och utbildningsförvaltningen och på Kulturskolan. Var den har legat längst vet ingen idag, men sammantaget tog det över tre månader innan den vandrat varvet runt och försetts med nödvändigt godkännande av alla inblandade. Dagen efter att en inkassofirma skickat kravet till kommunen betalades räkningen. Om det innebär att betalningsanmärkningen tas bort återstår att se, annars får kommunen ha den med sig i tre år. För en privatperson skulle en liknande betalningsanmärkning innebära totalstopp hos bland annat bankerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".