PRO-protest mot städplaner i Köping

Pensionärsorganisationen PRO i Köping protesterar i en skrivelse till Köpings kommun mot att kommunen dragit ner på städningen inom hemtjänsten.

Tidigare städade hemtjänsten varannan vecka hemma hos de äldre men ett beslut i socialnämnden i slutet av förra året betyder städning var tredje vecka istället.

- Jag tycker att det är fel att man ska städa var tredje vecka, jag tycker att fjorton dagar emellan, det är precis så mycket man behöver städa, säger ordföranden i PRO i Köping, Aina Närling.

- Jag tycker absolut inte det är acceptabelt, utan det ska vara som det har varit förut, säger Inga-Britt Karlsson, medlem i PRO i Köping.

Socialnämndens ordförande i Köping, Roger Eklund, säger att huvudskälet till att man ville minska på städningen var att underlätta för hemtjänstpersonalen, som skulle få det mindre tungt.

Han säger också att det görs en behovsbedömning i varje enskilt fall, så att den som behöver det kan få städat betydligt oftare än var tredje vecka.

Men sådana undantag till trots är PRO alltså inte nöjda, utan tycker att alla som har hemtjänst ska ha rätt att få städat var fjortonde dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".