Räddningsarbetet efter dödsolyckan utanför Arboga

Inget åtal efter Arboga-olyckan

Det blir inget åtal mot busschauffören efter dödsolyckan utanför Arboga i slutet av januari, då en buss körde av vägen och hamnade på taket och nio passagerare dog.

- Det har inte framkommit något som visar att han har somnat bakom ratten, säger statsåklagare Bengt Kulin till P4 Västmanland. 

Tidigare delgavs chauffören misstanke om grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död samt vållande till kroppsskada.

Misstanken var först att han somnat bakom ratten.

Men statsåklagare Bengt Kulin beslutade idag att lägga ner förundersökningen, med motiveringen att det inte finns misstanke om brott som faller under allmänt åtal:

- Det har inte framkommit något som visar att han har somnat. Chaufförens uppgifter stöds av en del personer som har hörts.

- I övrigt har inget framkommit som visat att han skulle ha varit uttröttad, säger åklagare Bengt Kulin.

Den 62-årige busschauffören - som förnekar brott - har vid förhör uppgett att han var medvetslös då olyckan inträffade.

Men varför han förlorade medvetandet är inte klarlagt ännu.

- Vad som exakt orsakat svimningen kan jag inte uttala mig om. Det har inte framkommit att han har någon sjukdom. Läkarundersökning kommer att ske framöver, säger Bengt Kulin till P4 Västmanland.

Bussen körde vid olyckstillfället i en hastighet av 105 kilometer i timmen, mot tillåtna 90, men enligt åklagaren har detta inte påverkat olycksförloppet.

Förundersökningen har idag alltså lagts ner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".