Lugn start för kyrkans samtalsprojekt

Västerås stift satte för några veckor sedan, 9 februari, igång med ett samtalsprojekt för unga människor mellan 16 och 25 år.

Än så länge har det inte varit någon kö till samtalstillfällena. Men Orvar Homann, präst och terapeut och en av två ansvariga för projektet, ser hellre en långsam start.

- Våra resurser ser ut så här, vi kan inte ta emot så många fler. Men vi tror att det kommer sprida sig, säger Orvar Homann.

Ungefär 20 samtalsledare, bland annat terapeuter och kuratorer, har anmält sig till att ha fem timslånga samtal med ungdomar vid behov. Arbetet sker ideellt.

Tanken är att ungdomar som känner att de behöver prata med någon utomstående ska kunna komma dit.

Lena Bergquist är tillsammans med Orvar Homann ansvarig för det årslånga samtalsprojektet och hon uttrycker deras mål så här:

- Det är är inte terapi utan mer mellanmänskliga samtal och ett rent fysiskt stöd för människor som tycker att livet svajar.

Kyrkan är inte intresserad av att ta över psykiatrins eller barn- och ungdomspsykiatrins verksamhet.

- De jobbar allt de kan i ett samhälle där vi tror att de här problemen växer, men deras resurser minskar, säger Orvar Homann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".