Kommuner fick inte yttra sig om tågförsämringar

När den nu aktuella tågtidtabellen för sträckan Sala-Uppsala presenterades, var de tidigare möjligheterna att resa på sträckan under helger borttagna.

På Sala och Heby kommuner kom förändringen som en överraskning. Inte minst eftersom kommunerna aldrig fått yttra sig över förslaget till försämringar.

De båda kommunerna glömdes bort när tidtabellen gick ut på remiss.

Det är inte självklart att SJ bryr sig om kommunernas önskemål när det gäller tågstopp och turtäthet, men att inte alls få ha synpunkter och framföra önskemål eliminerar helt möjligheterna till att påverka den kommande tågtidtabellen.

Det var det som skedde när SJ satte tidtabellen som skulle gälla från förra sommaren. Nu påpekar en morgongåvapendlare i ett brev till kommunen att hon gärna ser att kommunens trafikansvarige verkar för att de tågen åter kommer med i tidtabellen som ska börja gälla i sommar.

Även några förbindelser på kvällarna efterlyser hon i brevet. Den aktuella sträckan trafikeras av den så kallade Uven som går mellan Norrköping och Uppsala via Västerås, Sala och Heby men här går också dalatågen. Och morgongåvapendlaren vill att falutågen ska stanna i Morgongåva för att förbättra för pendlarna på Stockholm.

Men av allt att döma förblir det bara önskemål för efter överläggningar med SJ står det klart att det inte blir några stopp på dalatågen i Morgongåva.

En av de få förbättringarna blir att Uven i större utsträckning än idag kommer att passera Sala utan att passagerarna tvingas till byte av tåg. Ett av skälen till att det är svårt att i övrigt tillmötesgå de många önskemålen som förts fram är att det finns för få spår i Sala vilket begränsar trafiken där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".