Hälften av personalen på Västerås flygplats varslas

Flygbolaget Ryanair har beslutat att lägga ner flygrutten mellan Västerås och London den första juli, om regeringens förslag om flygskatt genomförs.

Ryanair står för 90 procent av flygplatsens verksamhet när det gäller reguljärtrafiken.

Konsekvensen blir att hälften av flygplatsens ca 50 anställda kommer att varslas om uppsägning. Men att Ryanair skulle försvinna från Västerås kom inte som någon överraskning säger Ann Charlotte Knaust, ställföreträdande flygplatschef.

- Det kunde man ju räkna ut att i och med att den här flygskatten införs så blir ju Västerås drabbat eftersom vi fortfarande har Stockholm-Skavsta kvar, säger hon till P4 Västmanland.

Och personalen på Västerås flyplats drabbas hårt.

-Ja, det kommer att bli varsel för även om det skulle komma ett annat bolag så kommer det att ta tid. Just nu har vi ca 50 anställda och om vi bara har SAS här på morgonen och Försvarsmaktens flygningar så kan jag tänka mig att vi måste göra oss av med hälften av personalstyrkan. Det känns ju väldigt tråkigt, säger Ann Charlotte Knaust.

Ryanair står för 90 procent av flygplatsens verksamhet när det gäller reguljärtrafiken. Men att det att Ryanair slutar trafikera från Västerås skulle innebär att hela flygplatsen läggas ner det tror inte Ann Charlotte Knaust på:

- Nej, så deprimerade ska vi väl inte vara utan jag tror säkert att det är något annat lågprisbolag som vill ställa upp för den är väletablerad den här flyglinjen. Det pågår kontakter, säger Ann Charlotte Knaust.

Men vad säger personalen?

- Jag har inte nu på morgonen hunnit träffa personalen för jag kom nyss men jag vet att de är väldigt luttrade. De har råkat ut för mycket här på Västerås flygplats genom åren, säger Ann Charlotte Knaust.

Och så här säger några passagerare om att Ryanair lägger ner flygrutten Västerås London:

- Det är tråkigt för att då får vi åka till Arlanda. Vi bor i Örebro och det blir ju mycket längre för oss. Vi brukar åka från Västerås två, tre gånger per år, berättar en kvinnlig passagerare.

- Det tycker jag inte om. Det här är ju en bra möjlighet att åka till ett humant pris, säger en annan kvinna, som idag tog morgonflyget från Västerås till London, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".