Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstingsfullmäktige i Västerås

Publicerat tisdag 18 juni 2002 kl 17.54
Idag hölls landstingsfullmäktige i Västerås. Bland annat diskuterades landstingsplanen, som handlar om hur landstinget ska drivas de närmaste åren. Inför fullmäktige hade flera ledamöter ställt frågor till de styrande politikerna. En av frågorna handlar om problemen inom barnpsykiatrin i Västerås, en annan om hur många av landstingets anställda som jobbade mer än 200 timmar övertid förra året.
Moderaten Kerstin Falkland ville ha svar på varför väntetiderna är så långa inom barnpsykiatrin i Västerås. Hon tycker att dom långa köerna är oacepptabla och och att landstinget bryter mot barnkonventionen, eftersom utsatta barn inte får den hjälp dom behöver. Det ansvariga landstingsrådet Elisabeth Löf svarar att situationen i Västmanland inte avviker från andra landsting, och att problemen finns i hela landet. Men de senaste åren har antalet barn som behöver hjälp inom psykiatrin ökat lavinartat, och de ansvariga säger att barn riskerar att komma i kläm. Landstingsrådet Elisabeth Löf skriver att ökningen beror på större barngrupper och färre anställda ionom skolan, samtidigt som det är få skolpsykologer och kuratorer. Då kommer barnen i stället till landstinget, tror hon. Och för att lösa problemen föreslår Löf att kommunerna och landstinget tillsammans ska fundera på hur barnen i Västmanland har det. Elisabeth Löf skriver också att det pågår en rad utredningar och översyner av barnpsykiatrin, och att det är för tidigt att göra nya förändringar innan de är färdiga. En annan fråga har ställts av centerpartisten Rolf Andersson, som undrar hur många av landstingets anställda som jobbade mer än 200 timmar övertid förra året. 200 övertidstimmar är gränsen för vad man får jobba enligt arbetstidslagen. Landstingsrådet Karin Karlsson svarar att det gäller att inte öka övertidsuttaget, och att problemet måste uppmärksammas. Förra året jobbade 132 personer mer än 200 timmar övertid inom hela landstinget, det handlar om mer än 26.000 övertidstimmar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".