Mälardalens högskola tvingas betala skadestånd till lärare

Mälardalens högskola har vid två tillfällen försökt varna en av sina lärare, men gjort formella fel. Nu får högskolan istället betala 50 000 kronor i skadestånd till läraren. Men man ger sig inte, utan tänker nu göra ett tredje försök att varna läraren.

Högskolan menar att läraren överskridit sina befogenheter i samband med att han planerade en uppdragsutbildning i ledarskap för Idrottsalliansen i Västerås.

Därför beslutade högskolans personalansvarsnämnd att ge läraren en varning.

Men beslutet om varning togs inte på ett formellt riktigt sätt och facket stämde högskolan vid Arbetsdomstolen.

Då sammankallde högskolan personalansvarsnämnden igen, och beslutade på nytt att varna läraren - men det blev fel även den gången.

Nu har högskolan medgett att de båda besluten om varning är ogiltiga, och har gått med på att betala skadestånd på 50 000 kronor till läraren.

Men Mälardalens högskola ger sig inte. Nu tänker man kalla till ett tredje möte för att fatta beslut om en eventuell varning mot läraren, enligt högskoledirektör Marie Eriksson.

Thomas Kihlberg, jurist på fackförbundet SULF som företräder läraren, tycker det är anmärkningsvärt att högskolan fortsätter att jaga läraren ifråga och menar att det inte finns skäl för en varning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".