Åtal om djurplågeri

Ett nytt åtal har väckts mot en före detta tärnsjöbo som vanvårdat djur. I fjol lades ett åtal om vanvård av hästar ner eftersom utredningen hade tagit över två år och brottet var preskriberat, inte längre var straffabart. Men nu har åklagaren väckt ett nytt åtal och den här gången om djurplågeri. Det är en 40-årig före detta tärnsjökvinna som haft såväl hästar som hundar och katter som åtalet gäller. Katterna var t ex i så dåligt skick att man tvingades avliva dem.
Det var på vårvintern 1998 som Heby kommuns djurskyddsinspektör besökte gården utanför Tärnsjö där kvinnan hade djuren. Totalt handlade det om elva hästar, två hundar och femton katter som samtliga var vanvårdade. Inget av djuren fick tillräckligt med foder och vatten och kvinan lät dem vara utan tillsyn långa tider. Även de hästar som vistades ute var utan tillsyn och hade inget skydd för väder och vind. För hästarnas del slutade det med att kommunen omhändertog dem. Av dom femton katterna var tio så magra att dom inte gick att rädda utan avlivades. Hundarna fördes till universitetsdjursjukhuset i Uppsala för vård. När rättegången hålls tidigt i höst har åklagaren kallar en rad veterinärer som vittnen liksom polis och kommunens djukskyddsinspektör och länsveterinären. Kvinnan har sedan några år lämnat Tärnsjö och bor numera i Gävleborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".