Besvikelse i Arboga - gammal tegelbyggnad rivs

Den gamla tegelbyggnaden vid Jädersbruks kraftstation kommer att rivas, det skriver nu ägaren Mälarenergi i ett brev till Arboga kommun.

Rivningen och efterarbetet kommer att ske under 2006 och 2007.

Det är en besvikelse för föreningen Jädersbruks vänner. Ordföranden i föreningen, Jan Larsson, tycker att det är viktigt att försöka bevara byggnaden.

- Eftersom det är en av de sista industrifastigheterna som är kvar så är det av stor betydelse, för vi kan inte med gott samvete gå ut och marknadsföra Jädersbruksområdet som ett kulturhistoriskt område när det inte finns något kvar att titta på, för ser man sig omkring här är flera byggnader kraftigt förfallna, säger Jan Larsson.

Tegelbyggnaden från 1914 vid dammen vid Jädersbruk var tidigare kraftstation, men den är nedlagd sedan länge, och byggnaden har inte renoverats på lång tid. Jan Larsson tycker att föreningsliv, kommun, företag och länsstyrelse tillsammans skulle satsa på att bevara byggnaden, och tror att det skulle betyda mycket för turismen.

Men Mats Lindberg, affärsområdeschef på affärsområde kraft på Mälarenergi säger att byggnaden är mycket förfallen, med stora sprickor och vattenläckage och att bevara den skulle kosta miljontals kronor.

- Vi satsar ju ändå på själva kvarnbyggnaden där och vi satsar också på kulturella saker annorstädes, så det är en bedömningsfråga hur mycket vi ska satsa. Vi bedömer väl där att det är så mycket pengar att det är väl inte meningsfullt från våran sida, säger Mats Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".