Morgongåva utan vatten även ikväll

Sedan halv fyra-tiden i morse har alla boende i Morgongåva varit utan vatten i kranarna, och så kommer det att vara åtminstone till sent i kväll. Huvudvattenledningen från Heby till Morgongåva gick sönder och vattentornet tömdes helt på vatten.

Till en början trodde man på Heby kommun att felet skulle kunna vara åtgärdat mitt på dagen, men det blev ett besvärligt och långvarigt arbete. När man hittade stället där det kraftiga röret brustit, visade det sig att det var på ett lågliggande ställe, varför vattnet inte runnit undan. Istället måste man pumpa bort stora mängder vatten för att kunna komma ner och arbeta i gropen. Ännu sent på eftermiddagen hade man därför inte kommit igång med själva reparationsarbetet.

Reine Hanning på Heby kommuns VA-enhet säger till Radio Uppland att man nu hoppas kunna vara klar med reparationerna omkring midnatt, men att det är mycket svårt att lova säkert.

Under hela dagen har Morgongåvaborna kunnat hämta vatten från dunkar eller en tankbil som ställts upp vid en bensinmack i samhället. Kommunen har också kört hem vattendunkar till personer som haft svårt att själva hämta vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".