Ny minibutik kan öppna i Västerfärnebo

I lördags stängde lanthandeln i Västerfärnebo. Men redan nu finns planer på en nysatsning med både en minibutik och ett slakteri i fastigheten.

Igår tog länsstyrelsen beslut om bidrag och idag bestämmer Sala kommun om Svartådalens bygdeutvecklingsförening också ska få bidrag.

- Vi reagerade på att den här fastigheten skulle försvinna helt och hållet som en servicelokal. Vi vet att det behövs en knutpunkt i samhället även om vi inte tänkt göra en ”vanlig” affär av lokalen, säger Ann-Christin Korths-Aspegren projektledare för bygdeutvecklingsföreningen.

Först lade Konsum ner i Västerfärnebo och sedan tog en privat handlare över butiken. Men Västerfärnebo-borna svek och det var underskott nästan varje månad.

Men när bygdeutvecklingsföreningen nu kan gå in och köpa fastigheten är tanken att man skall göra en minibutik med begränsat sortiment där. Men så skall man också etablera ett slakteri i den tidigare charkavdelningen i butiken. Ett slakteri där ett 20-tal gårdar i socknen skall kunna slakta sina djur, till viss del på Världsnaturfondens initiativ. Och här skulle också mer lokalproducerat kunna enas, kanske för gemensam distribution.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".