Hjelm-Wallén om Freivalds: "Jag förstår att det blev för mycket"

I går avslöjades att utrikesminister Laila Freivalds varit väl medveten om att Utrikesdepartementet gått in och påverkat stängningen av Sverigedemokraternas hemsida.

Det har dessutom stormat kring Freivalds ända sedan tsunamikatastrofen för drygt ett år sedan.

Trycket blev för hårt och i morse kom beskedet att Laila Freivalds avgår som utrikesminister.

- Det är egentligen alltid tragiskt när det ska ske på det här sättet, särskilt som hon har avgått en gång tidigare. Samtidigt förstår jag att det blev för mycket, för svårt att klara av det ansträngande jobb som är, säger salabon Lena Hjelm-Wallén, tidigare utrikesminister.

Är Laila Freivalds osmidig?

- Nja, hon är väldigt logisk och rationell och det kanske en del människor kan uppfatta som lite mindre varmt och lyssnande.

Hon kritiseras mycket för att inte ha varit bra på att hantera media.

(skratt) - Jag vet att det inte är så lätt. Det kan man kritisera många för. Det är svårt att hantera media.

Skulle hon varit uppriktigare mot Göran Persson och talat om att hon varit med i diskussionen om att stänga sverigedemokraternas webbsida?

- Det där förvånar mig lite grann att de inte fört samtal om det. Det hade naturligtvis varit bra att de talat med varandra, när det blev så att utrikesdepartementet agerade på egen hand. Nu blev det två synsätt på frågan, och det är aldrig bra i en regering, avslutar Lena Hjelm-Wallén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".