Helt gratis med vaccination för äldre

Nu ska de äldre få HELT gratis vaccination mot influensa och lunginflammation. Från den första augusti i år avskaffas nämligen avgiften på 100 kronor för att få sprutan för personer över 65 år.
- Detta är en naturlig fortsättning på det tidigare beslutet att avskaffa avgiften för själva vaccinet, säger landstingsrådet Glenn Andersson till P4 Västmanland. Under förra året var det bara 32 procent av pensionärerna i länet som lät vaccinera sig, och det har visat sig att kostnaden har spelat en ganska stor roll för beslutet att välja bort vaccination. Undersökningar har visat att vaccineringen av äldre är en effektiv och livräddande åtgärd. För snart två år sedan beslutades att avskaffa den avgift som äldre var tvungna att betala för själva vaccinet. Men smittskyddsenheten konstaterade att den åtgärden inte räckte för att tillräckligt många skulle välja att vaccinera sig. Jämförelser mellan vaccinerade och icke-vaccinerade i andra landsting visar att dödligheten var mindre bland de vaccinerade. - Men vaccinationen ger också andra goda effekter, t. ex lägre sjuklighet och färre antal vårdtillfällen, säger Glenn Andersson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".